Du kan bestille parterapi/samlivsterapi enkelte timer eller et kursopplegg.
Har du ønske om å komme videre i forholdet ditt har vi et meget godt tilbud her!
Etter mange års erfaring, har Siwi store muligheter til å lære bort gode verktøy til å hjelpe par å finne sammen igjen, eller fornye kjærligheten.
Lær å stå i egne valg.
Se muligheter, forhold til lover og myndigheter eller kyndig advokathjelp.
Mange ser på det å gå i parterapi som slutten på forholdet, det er nødvendigvis ikke alltid slik.
Noen tar tak i problemene for sent, og da kan det være vanskelig å redde forholdet.
Et parforhold går ikke alltid på skinner, og det krever fokus og innsats fra begge parter om det skal fungere optimalt. Mange vil møte på store fartsdumper på veien, og da kan det være lurt med profesjonell hjelp. Likevel er parterapi tabu i manges øyne – kanskje spesielt fra et mannsperspektiv.
– For mange handler det om at begge eller en av partene ikke forstår at relasjonen er på vei inn i alvorlig trøbbel. Kvinner synes å ha lavere terskel for å søke hjelp.
Mange venter nok for lenge. Noen ganger blir den ene parten med mest for å kunne si at han eller hun har forsøkt, selv om bruddet er et faktum. Da skal det mye til for å få skuta på rett kjøl, spesielt hvis den ene har forelsket seg utabords.
Når er det på tide å oppsøke parterapi?
Men når bør man egentlig innse at man har et problem? Det er vanlig å krangle og diskutere litt, men hvor går egentlig grensa?
– Hvis man er lei seg nesten hele tiden, opplever å ikke bli hørt av partneren, eller at forholdet er blitt et slags arbeidsfellesskap hvor nærheten er fraværende og man føler seg fortvilet eller maktesløs, er det lurt å få hjelp.
Det er normalt å krangle, og at det i seg selv ikke er et problem. Problemet oppstår når diskusjoner, uenigheter eller irritasjoner stort sett alltid eskalerer, og det ikke finnes noen vei ut av krangelen. Mange par har de samme kranglene i årevis, om og om igjen. Lær å unngå slike belastninger.
– Ofte er det feil og mangler hos partneren som får skylden. Da trenger man hjelp for å innse at gode, trygge parforhold dreier seg om aksept og respekt, og til og med omsorg for partnerens underlige sider. Opplevelsen av å klare å finne gode løsninger sammen, styrker lagfølelsen og troen på relasjonen, og paret blir bedre rustet til neste fartsdump.
Et parforhold trenger jevnlig vedlikehold
Det er veldig hyggelig når par tar kontakt før det har gått så langt at det er umulig å reparere forholdet igjen – lære å leve sammen på en god måte.
– Du må smøre motoren på bilen, og ha årlig service – ellers slutter den å virke. Slik er det i et parforhold også. Det trenger jevnlig vedlikehold, helst daglig, og minst ukentlig. Har man ikke tid til det, eller glemmer det, vil man ta hverandre for gitt og etter hvert gli fra hverandre.
Det er ikke et nederlag å søke profesjonell hjelp, selv om mange kanskje tror det. Det kan være en god investering i forholdet.
– Det handler mye om norsk kultur – man skal helst greie seg selv. Men når man venter for lenge har båten nesten sunket, og det kan være for sent.
Å få vite at partneren ønsker parterapi, kan for mange føles som et slag i trynet. For noen er det akkurat det samme som å si «nå skal vi skilles».
– Bare se på folks reaksjoner når man sier «vi må snakke sammen». De fleste vil gjøre alt for å slippe nettopp den samtalen – her til lands har vi ikke kultur for å snakke sammen, vi lærer ikke det på skolen. Det er ikke så mange som vet hvordan man skal håndtere slike situasjoner.
Det er ikke lett å løse emosjonelle problemer, når man velger å forbli taus og håpe problemene skal forsvinne av seg selv – en fremgangsmåte flere kan kjenne seg igjen i.
– Da tråkker man bare i de samme feilene. Når man først tar den samtalen har man gjerne utsatt det lenge, og pulsen er høy allerede fra start. Det fører til at man bare anklager hverandre og påpeker den andres feil – alle blir sure av slike anklager. Er du ikke sur fra før, blir du det i alle fall da.
Hvordan fortelle partneren at du ønsker parterapi?
Jeg anbefaler å velge riktig tidspunkt for samtalen – ikke gjør det midt i en krangel. Prøv å få god stemning i samtalen; lytt og vis nysgjerrighet. Om man kunne tenke seg profesjonell hjelp, kan man pakke det inn på en litt hyggeligere måte – være litt diplomatisk.
– Man kan for eksempel gi bort en time i et slags «gavekort». Foreslå en luksushelg, med spa og deretter en time med parterapi.
Det er som regel damene som tar initiativ til parterapi, og da kan det være lurt å presentere forslaget på en måte som ikke fører til at mannen får helt panikk.
– Som nevnt kan «bilspråket» være nyttig. Forklar at forholdet deres trenger litt service også. Slike motivasjonsfaktorer kan være en fin måte å ramme inn et slikt forslag på. Og det samme gjelder for mannen: Si at du ønsker mer fokus på forholdet, ingen damer blir sure av å høre det.